De organisatie
Alternatieve Elfstedentocht Weissensee
De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee in Oostenrijk is het grootste jaarlijkse schaatsevenement op natuurijs. Het evenement vindt altijd plaats in de laatste weken van januari of begin februari en trekt ruim 4000 schaatsliefhebbers naar Oostenrijk. Het programma van elf dagen bestaat uit onderdelen voor toer- en wedstrijdschaatsers.
De organisatie bestaat uit vrijwilligers. Directeur-bestuurder is Hendrik-Jan van den Bogaart.
De grondlegger
Aart Koopmans (1946-2007)
Aart Koopmans organiseerde het evenement als alternatief voor de Tocht der Tochten, omdat natuurijs in Nederland lang uitbleef. De eerste Alternatieve Elfstedentocht organiseerde hij in 1974, in het Noorse Lillehammer. Op zoek naar ijszekerheid maakten Aart – en het evenement – omzwervingen over de hele wereld, om in 1989 in Oostenrijk terecht te komen. Op 11 februari 1989 wonnen Dries van Wijhe en Alida Pasveer de eerste Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.
De omgeving
De wonderlijke Weissensee
De Weissensee – Spielplatz der Natur – is een bergmeer in Oostenrijk, gelegen in de deelstaat Karinthië. Het meer is 12 kilometer lang en ligt op een hoogte van 930 meter. Onder deelnemers van het evenement is bekend dat het meer gesplitst is in het Kleine meer en het Grote meer. Afhankelijk van de ijsomstandigheden wordt de lengte van het parcours bepaald.
De WeissenseeDe legende
Wie testte het ijs?Bond, James Bond
In de film The Living Daylights uit 1987 scheuren James Bond (Timothy Dalton) en Kara Milovy (Maryam d’Abo) in een Aston Martin door een besneeuwd berglandschap, op de vlucht voor de politie. In een verwoede poging om hun achtervolgers af te schudden, nemen ze per ongeluk een verkeerde afslag. Op volle snelheid en een houten schuur met zich meesleurend, rijden ze de bevroren Weissensee op. Gelukkig beschikt de Aston Martin over een scala aan gadgets: spijkerbanden, uitschuifbare ski’s en raketaandrijving. Uiteindelijk, na nog een spectaculaire sleetocht in een cellokoffer, weten James en Kara de politie te ontvluchten. Het verhaal gaat dat Aart Koopmans door deze scène het meer in het vizier kreeg als locatie voor de Alternatieve Elfstedentocht.