De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee op je bucketlist? Dit is wat je moet weten!

De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee op je bucketlist? Dit is wat je moet weten!

Heb je de Alpe d’Huez en Mont Ventoux op de fiets bedwongen, de marathon van New York overleefd en de volledige Camino de Santiago gelopen? Dan ben je toe aan de volgende uitdaging op je bucketlist, de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW)! Voor iedereen die overweegt naar de Weissensee te reizen, hebben we alle info en praktische zaken samengevat. Als het goed is, vind je een antwoord op al je vragen. Zo wijzen wij je stap voor stap de weg richting de AEW en sta jij komend jaar misschien wel aan de start van het grootste en mooiste natuurijsevenement ter wereld!

1. Je schrijft je in voor de AEW. Om deel te kunnen nemen aan de AEW, moet je aangesloten zijn bij Stichting Wintersporten, de organisator van de Alternatieve Elfstedentocht. Je ontvangt dan ook drie keer per jaar het Marathon Magazine. Via de website kun je je vervolgens inschrijven voor één of meer evenementen op de Weissensee. Dat kan eenvoudig online via onze partner Ultimate Sports
Service. Kies daarbij uit de AEW (200 kilometer) of de prestatietocht (maximaal 100 kilometer). Beide tochten worden in principe vier keer per seizoen verreden. Het inschrijfgeld voor de prestatietocht bedraagt 75 euro, voor de toertocht betaal je 95 euro. Schrijf je je na 31 december in, dan is het inschrijfgeld 95 euro, respectievelijk 120 euro. Een paar weken voor je vertrek naar Oostenrijk ontvang je per mail onze startbrief. Die gebruik je om je digitaal aan te melden als je eenmaal op de Weissensee bent. Meer info? Klik hier!

Tip: Inschrijven is ook nog mogelijk op de Weissensee. Bijvoorbeeld als je na het uitrijden van een tocht nog energie over hebt voor een extra rit. Inschrijven kan tot de maximale capaciteit is bereikt.

2. Je regelt je accommodatie aan de Weissensee. Wil je direct aan het meer overnachten, dan kun je kiezen uit een ruim aanbod hotels en pensions in de aan het meer grenzende dorpen Weissensee, Oberdorf, Gatschach, Techendorf, Neusach en Naggl. Prijzen voor een overnachting met ontbijt variëren van ongeveer 50 euro voor een eenvoudig pension, tot zo’n 300 euro voor een viersterrenhotel.
Reserveren kan direct via de website van VVV Weissensee. Kom je er via internet niet uit, of wil je meer informatie, stuur dan een e-mail (info@weissensee.com) naar VVV Weissensee of neem telefonisch contact op (+43 4713 2220). De medewerkers hebben een duidelijk overzicht van alle beschikbare locaties. Je kunt natuurlijk ook reserveren via de verschillende booking-sites, maar een directe reservering is gunstiger voor de accommodatie. Meer info? Klik hier!

3. Je regelt je reis naar de Weissensee. De meest duurzame optie is reizen per trein vanuit Nederland naar station Greifenburg / Weissensee. De reis duurt ongeveer 12 uur met 2 tot 4 x overstappen. De gemeente biedt de aansluitende bustransfer naar Weissensee aan voor een aantrekkelijk tarief. Door werkzaamheden in Oostenrijk wordt een gedeelte van de route afgelegd per bus, tussen Bischofshofen en Spittal. Voor actuele info over de werkzaamheden, klik hier.

De Weissensee is goed bereikbaar met de auto al is het best een eindje rijden, vanaf Utrecht zo’n 1100 kilometer. Houd rekening met winterse omstandigheden en mogelijke wintersportdrukte, vooral bij München en Salzburg. In Oostenrijk en Duitsland gelden specifieke regels voor rijden onder winterse omstandigheden. In Oostenrijk is een tolvignet verplicht. Zo’n vignet kun je kopen bij de ANWB, benzinestations in Duitsland of online bij ASFINAG. Sinds vorig jaar bieden we de mogelijkheid om te carpoolen, samen rijden is immers leuker dan alleen in de auto. Bovendien beter voor het milieu en je portemonnee. Via een eenvoudige APP kun je lege stoelen aanbieden en zoeken. Direct naar de app? Klik hier!

De minst duurzame maar snelste reisoptie is per vliegtuig. De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn Salzburg en Ljubljana. Je kunt hier vanuit Nederland rechstreeks naar toe vliegen. Op beide vliegvelden huur je eenvoudig een auto om naar de Weissensee te rijden.

Alle reismogelijkheden nog eens rustig nalezen? Klik hier!

4. Voorbereiding op je ‘uitdaging’. Nadat je bent ingeschreven, je verblijf geboekt en je reis geregeld is het tijd voor de voorbereiding op het ijs. e hoeft echt geen topsporter te zijn om aan de AEW deel te nemen, maar bereid je wel goed voor. Een marathon loop je ook niet onvoorbereid. Minder ervaren schaatsers doen er goed aan op de ijsbaan wat technieklessen te nemen. Want hoe beter je techniek, hoe minder kracht en energie het kost. Gebruik de voorbereiding ook om te wennen aan je schaatsen, acht uur of langer op de ijzers staan is echt iets anders dan een rondje van 30 kilometer op Loosdrecht. Ook kun je wat experimenteren met de kleding die je tijdens de tocht gaat dragen. Wil je meer informatie over de voorbereiding, voeding, training en materiaal? Klik hier!

Tip: Vergeet vooral je veiligheid niet: zorg in ieder geval voor een schaatshelm, een lampje, een sneeuw- of sportbril die je ogen goed beschermt en knie- en ellenboogbeschermers.

5. Op de Weissensee, en dan? We raden iedereen aan om na de reisdag minimaal nog een dag in te plannen om te acclimatiseren en te wennen aan het natuurijs. Je hebt dan ook de tijd om met behulp van je digitale startbrief je startnummer en transponder op te halen, eventuele huurschaatsen af te halen en uit te proberen, je schaatsen te laten slijpen en ontbrekende gear te kopen bij de verschillende standjes bij het ijs. Powerbar sportvoeding koop je in de tent van de organisatie.

De dag voor de tocht is er om 16.00 uur een rijdersbijeenkomst in de feesttent. Tijdens de bijeenkomst hoor je de laatste details van jouw tocht (parcours, weersverwachting, eventueel afwijkende starttijd, etc.). Heb je verder nog vragen, dan kun je bij de vrijwilligers in de organisatietent terecht.

6. De Tocht zelf. Zowel de AEW als de prestatietocht zijn een behoorlijke sportieve uitdaging. Al is dat natuurlijk wel afhankelijk van je voorbereiding en de manier waarop je ze rijdt. Wij raden je aan om vooral te genieten en niet boven je macht te schaatsen. Stop af en toe bij de verzorgingspost om wat te eten en te drinken en om een praatje te maken met andere deelnemers en vrijwilligers. En besef dat je op ieder gewenst moment kunt stoppen.

Schaats je de toertocht van 200 kilometer, dan kun je vanaf 07.00 uur starten. Schaats je de prestatietocht van 100 kilometer, dan start je vanaf 09.00 uur. Het parcours en de verzorging onderweg zijn voor beide afstanden hetzelfde. Als je de toertocht van 200 kilometer rijdt, gaat bij het vallen van de avond de laatste ronde in. Vaak is dat om 17.30 uur. Je mag alleen de laatste ronde in als je daarmee de 200 kilometer vol kunt maken. De laatste ronde is er voor je eigen veiligheid: gezien de kou en het donker van de avond willen we zeker weten dat alle deelnemers veilig binnen komen.

Tip: Thuisblijvers kunnen jou de hele tocht volgen via de livestream op de AEW-website of via de app van Ultimate Sports op hun smartphone. Het laatste nieuws vind je op de website, Facebook en Instagram en alle foto’s op Flickr.

Ben je klaar, dan lever je je transponder in bij de organisatietent naast het ijs en krijg je bij het volbrengen van de 200 kilometer het AEW-kruisje omgehangen. Ook voor deelname aan de prestatietocht van 100 kilometer krijg je een aandenken. Daarna kun je aanschuiven aan een tafel in de feesttent om je benen rust te geven en wat te eten en te drinken. Je kunt natuurlijk blijven hangen tot het Blarenbal dat om 21.00 uur begint, maar veel deelnemers frissen zich eerst even op en eten wat in een van de vele restaurants.

Goed om te weten: Omdat je meerdere rondjes rijdt over een overzichtelijk parcours is (medische) hulp altijd dichtbij. Voor het geval het misgaat beschikt de organisatie ook over een klein noodhospitaal waar spoedeisende medische hulp verleend kan worden. In geval van nood kun je ons noodnummer bellen (vanuit Oostenrijk via +43 6 76 84 68 33 300), je krijgt dan een Nederlands sprekende medewerker aan de lijn. Sla dit nummer op in je mobiele telefoon.

7. Weer naar huis. The day after, afhankelijk van je voorbereiding en het Blarenbal, kom je volledig gebroken of alleen wat stijfjes uit je bed. Ben je met eigen vervoer, plak er dan nog een dagje aan vast om bij te komen van de tocht. Uitslapen, ontbijten, opscheppen in de feesttent, een wandelingetje in de omgeving, naar de sauna of met de skilift naar boven. Er is genoeg te doen. En vergeet ook niet de wedstrijdschaatsers aan te moedigen! Heb je nog voldoende energie, dan kun je je natuurlijk altijd nog inschrijven voor een extra toertocht op een van de andere dagen. Daarmee wordt je thuis natuurlijk als een ware held onthaald en kom je in illuster gezelschap terecht. Dat moeten je vrienden nog maar eens zien na te doen!

Heb je nog vragen? Kijk dan op veelgestelde vragen! Staat je vraag er niet tussen, stuur dan een mail naar de organisatie, info@weissensee.nl

 

X